Přečtěte si první díl infoseriálu o vítězích zelené transformace a revolučním americkém zákoně IRA

Přečtěte si první díl infoseriálu o vítězích zelené transformace a revolučním americkém zákoně IRA

Díky zákonu o snížení inflace (IRA), který administrativa prezidenta Joe Bidena prosadila na konci loňského roku, prochází americká ekonomika největší transformací za poslední dekády. Stát do tamní ekonomiky postupně nalije až 369 miliard dolarů na posílení domácích výrobních kapacit obnovitelných zdrojů, renovací budov a energetických úspor, surovinové bezpečnosti a výroby baterií. Přijetí tohoto zákona odstartovalo řadu mezinárodních reakcí, jak upozorňuje Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) v prvním dílu infoseriálu Souboj o vítěze zelené transformace: jak zvládnout nástup nové ekonomiky s čistou stopou.

Součástí zákona jsou například investice do transformace energetiky ve výši až 250 miliard dolarů, daňové úlevy ve výši až 14 tisíc dolarů na zateplení domů nebo až 8 tisíc dolarů na pořízení tepelných čerpadel. Dále Bidenova administrativa prosadila daňové úlevy v celkové výši až 60 miliard dolarů pro podniky, které se budou věnovat domácí výrobě solárních panelů, větrných turbín, baterií nebo zpracování kritických nerostných surovin v USA. A zájemci o pořízení nového elektromobilu mohou počítat s úlevou 7 500 dolarů v případě, že baterie a většina komponent vozidla byla vyrobena v Severní Americe.

„Bidenova administrativa prostřednictvím investic a daňových úlev dává americkému hospodářství dynamický impuls k zásadní zelené vlně a současně k restartu tamní ekonomiky. IRA kombinuje boj s inflací s tvorbou nových pracovních míst, snižováním emisí skleníkových plynů, snížením závislosti na Číně a s posílením vlastní energetické soběstačnosti. Plán totiž kromě zkrocení inflace a vzniku až devíti milionů nových kvalitních pracovních míst počítá s poklesem emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 31-44 % oproti roku 2005. Zelená transformace je globální výzva a USA z ní mohou díky zákonu IRA vyjít ještě silnější než dříve,“ komentuje kroky Bidenovy administrativy výkonný ředitel AliES Martin Sedlák.

„Evropská unie reagovala na zavedení zákona o snižování inflace dalším uvolněním pravidel státní podpory a předložením vlastního plánu na podporu dekarbonizace průmyslu. V současné době také probíhají jednání pracovní skupiny IRA mezi USA a EU s cílem řešit konkrétní obavy EU ohledně protekcionistických opatření zavedených tímto zákonem. Tento vývoj budeme i nadále sledovat a informovat o něm v další části tohoto seriálu,“ uvedla konzultantka AliES Tatiana Mindeková.

Ke konci letošního března, tedy půl roku po přijetí zákona, bylo zatím realizováno 191 nových projektů v oblasti moderní energetiky, do kterých firmy investovaly přes 242 miliard dolarů. Společnosti, zabývající se čistou energetikou, také ohlásily projekty, které přinesou až 142 tisíc nových pracovních míst. Díky takzvaným daňovým kreditům jsou navíc náklady na solární panely sestavené v USA a vyrobené výhradně z amerických komponent o 30 % nižší než na solární panely z dovozu. Větrné komponenty vyrobené v USA, jako jsou stožáry, lopatky turbín a gondoly, budou také poprvé levnější než dovážené komponenty.

IRA ale vyvolala také kritické reakce ze strany EU nebo mezinárodních organizací. Pobídky určené pouze pro severoamerický průmysl jsou nekompatibilní s pravidly Světové obchodní organizace, jsou protekcionistické a znevýhodňují zahraniční partnery, kteří nemají s USA uzavřenou smlouvu o volném obchodu (tedy včetně členských zemí EU).

Celý infomateriál můžete stáhnout ZDE.

Stáhnout článek